Онова малко, оранжево и изключително здраво нещо, което може да спаси живота ти

Едва ли има някой, който не е обръщал внимание на "онова оранжево нещо", което е вградено в байк или ски/сноуборд протекторите с надпис D30. Едва ли има и някой, който да не се е доверил на технологията и да не останал доволен, ЗАЩОТО D30 РАБОТИ. D30 пази и е готово да посрещне всеки един удар вместо тялото ни, омекотявайки го до край. Но какво представлява тази технология и как точно работи?
Първата ни среща с D3О бе, когато беше анонсирана официално, като протекторна технология от ново поколение. И наистина, D30 е нещо, което никога преди не бяхме виждали. Мострата, която докоснахме за първи път бе във форма на топче, което удряйки леко в земята, отскочи изключително високо. В момента, в който разстелихме топчето, в плоска форма и го ударихме, материята се втвърди изключително много и предметът, с който го ударихме буквално отскочи от формата. От този тест можем да си направим няколко извода, че D30 е мек и лесен за модифициране, като форма, но в същото време, когато има удар си променя структурата и отбъсква тялото, което го е ударило, гениално нали?
Малко история. През 1999-та година, британските инженери д-р Фил Грийн и Ричард Палмър успяват да изолират материала в университетската лаборатория в Хартфордшир, малко по-късно те създават и брандът D30 Lab. През 2006 компанията започва да комерсиализира продукта, а през 2009-та година двамата инженери получават премия от 100000 паунда от Британското военно министерство за интегриране на D30 в каските на войниците, като протектор, който да намали кинетичната енергия от куршуми, шрапнели и удари, заради неговите формовъчни свойства.
Химически погледнато, D3O представлява полиуретанов енерго-плоглъщащ материал, съдържащ полиборо диметилсилоксан, дилатантна ненюнонова течност плюс още няколко съставки.
Полиборо диметилсилоксан е вещество, наречено дилатант, което в своето сурово състояние е полутечно, но в ситуация на шок се "заключва", за да разпръсква енергия и да се завърне в своето първоначално състояние. Търговският материал, известен като D3O по същество е композитен полиуретанов пенообразувател със затворена клетка с полиборо диметилсилоксан(PBDMS), като дилатант, разпръснат през матрицата на пяната, което прави инертността на продукта чувствителна, като по този начин разсейва повече енергия от обикновения полиуретан при специфични енергийни нива. Можем да ви разказваме още много за химичният състав на D3O, но със сигурност няма да ви е толкова интересно. Истината обаче е проста. D3O работи изключително добре, дори под изключително силен удар, а за това свидетлстват стотиците брандове, които са му се доверили, от военната промишленост до екшън спортовете.
Търсете оранжевият етикет на D3O, защото с него знаете, че вашето тяло ще бъде в сигурни ръце!

Comments (0)

Leave a comment

Leave a reply